keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Milja Kaunisto: Luxus

Milja Kauniston historialliset romaanit imaisivat minut mukaansa heti esikoisteoksesta, Olavi Maununpojan Pariisin opiskeluvuosista kertovasta Synnintekijästä, lähtien. Olavi Maununpoika –trilogia kuvaa keskiaikaa Suomessa ja Ranskassa, kun taas Luxus ajoittuu Ranskan vallankumouksen pyörteisiin 1700-luvun lopulle. Luxus on Purppuragiljotiini-nimisen trilogian ensimmäinen osa, johon on tulossa jatkoa vielä tänä keväänä.

Luxus kuvaa vallankumousta kahdesta vastakkaisesta näkökulmasta: kaikkein köyhimpien, sekä kaikkein rikkainten ihmisten. Köyhä pyövelin kisälli Isidore Boreal on lapsena äitinsä hylkäämä, isokokoinen ja rujopiirteinen mies. Pyövelinä hän on ajan ajattelutavan mukaan saastainen, ja senkin vuoksi ihmisten kavahtama. Rikas kreivitär Marie-Constance de Lyonne de Boucard menettää vallankumouksen jalkoihin hetkessä kaiken: miehensä, kotinsa ja säätynsä takaaman etuoikeutetun aseman. Isidoren ja Marie-Constancen elämät törmäävät ja kietoutuvat yhteen tässä vastakkainasettelujen tarinassa. Erilaisista lähtökohdista olevista henkilöistä löytyykin heitä yhdistäviä tekijöitä, he ymmärtävät toisiaan yllättävissäkin tilanteissa.

Milja Kaunisto on tehnyt tarkkaa historiallista tutkimustyötä romaaninsa pohjalle, jotta on saanut paikat ja tilanteet vaikuttamaan aidoilta. Kaikki Luxuksen henkilöhahmotkin perustuvat oikeasti olemassa olleisiin ja Ranskassa vallankumouksen aikaan eläneisiin henkilöihin aina vallankumousmies Maximilien Robespierrea ja markiisi de Sadea myöten.

Kuten Olavi Maununpoika –trilogiassa, tässäkin kirjassa harrastetaan kaikenlaisia paheita, on ilotaloja, verta, likaa ja kuolemaa, mutta tällä kaikella ei mitenkään mässäillä tai sitä ei korosteta. Ne tuodaan tarinaan mukaan luonnollisena osana ihmisten elämää. Eihän romaani kertoisi uskottavasti Ranskan vallankumouksesta, jos siinä ei kauloja katkeaisi!

Jo Olavi Maununpoika –trilogia syvensi historian tietämystäni, ja Luxusta lukiessani käsitykseni Ranskan vallankumouksesta laajeni. Tämä oli opettavainen teos myös ihmisten eriarvoisuudesta. Milja Kauniston teokset eivät kuitenkaan saarnaa tai opeta, vaan tarinat perustuvat henkilöiden välisiin suhteisiin ja elämästä selviytymiseen vaikeissakin oloissa ja rajujen muutosten keskellä.

Milja Kaunisto sai minut romaaneillaan kiinnostumaan historiasta. Luxusta lukiessani en voinut olla myöskään ajattelematta, kuinka paljon arvokasta taidetta ja muuta kulttuuriperintöä maailmasta on tuhoutunut, ja koko ajan tuhoutuu vallankumousten, erilaisten kriisien ja aseellisten selkkausten seurauksena, arvokkaiden ihmishenkien lisäksi. Sormet syyhyten jään odottamaan sitä hetkeä, kun pääsen tarttumaan sarjan seuraavaan osaan!

Ei kommentteja: