perjantai 23. syyskuuta 2016

Ida Simons: Tyhmä neitsyt


Tyhmä neitsyt on Ida Simonsin esikoisromaani, joka on kirjoitettu jo 1950-luvulla ja julkaistu nyt uudelleen. Kirja on kestänyt aikaa hyvin, kyseessä on melkoinen helmi.

Kirja sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle Hollantiin ja Saksaan ennen toista maailmansotaa. Päähenkilönä on ihana, pikkuvanha Gittel, joka tarkkailee terävästi hulluja sukulaisiaan ja naapureitaan. Juutalaisyhteisössä on tarkka sisäinen nokkimajärjestys ja käytöskoodit, joita kuitenkin uhmataan välillä tarkoituksellisestikin.

Gittel tutustuu ja ihastuu naapurin isoon ihmiseen, aikuiseen Lucieen, joka päästää Gittelin soittamaan flyygeliä hienoon kotiinsa. Lucie kuuluu kaupungin kermaan, joten perhekin on aika otettu huomiosta. Gittelille alkaa myös avautua pikkuhiljaa aikuisten maailman kummallisia saloja.

Tyhmä neitsyt on hieno kirja. Leikkisä sävy ja vakava yhteiskunnallinen aika sopivat yhteen hyvin. Kirja olisi saanut jatkua vielä, harmitti kun viimeinen sivu tuli vastaan.

torstai 15. syyskuuta 2016

Donna Tartt: Tikli

13-vuotias Theo menettää äitinsä museossa tapahtuvassa onnettomuudessa ja siinä yhteydessä Theo varastaa vahingossa mittaamattoman arvokkaan taideteoksen, pienen öljymaalauksen, joka kuvaa vangittua tikliä.

Tikli on järkälemäinen romaani, joka kertoo Theon elämästä äidin kuoleman jälkeen. Poika ja äiti ovat eläneet kahdestaan New Yorkissa ja äidin kuoltua kaikki Theon elämässä muuttuu epävarmaksi. Lopulta poika muuttaa asumaan isänsä luo Las Vegasiin, mutta tarina ei toki siihen pääty vaan jatkuu kymmeniä vuosia eteenpäin. Romaani kertoo nykypäivän Yhdysvalloista ja elämästä yleensä. Tarkempaa kuvausta juonenkulusta en viitsi kertoa, jottei lukukokemuksenne häiriinny. Toisaalta juonen tarkka kuvaaminen ei mielestäni ole myöskään tarpeellista; Tikli on ja ei ole juoniromaani.

Donna Tarttin uusin romaani on suomennoksena melkein 900 sivun pituinen. Eikä pituus haittaa yhtään! Tarina vetää ja sisältöä riittää. Tiklin henkilöhahmot olivat myös mieleeni, mikä usein tarkoittaa minun tapauksessani samaistumista, mutta tällä kertaa enemmänkin ihastumista: pidin kaikista Theon ystävistä heidän heikkouksistaan huolimatta ja ennen kaikkea pidin Theosta.

maanantai 12. syyskuuta 2016

Mary Westmacott: Yksinäinen kevät


Yksinäinen kevät ei todellakaan ole uutuuskirja, mutta ansainnee jo jonkinmoisen klassikkoaseman. Kirja kertoo keski-ikäisestä, ylemmän keskiluokan naisesta Joanista, joka jumittuu matkallaan autiomaahan junaa odottelemaan. Odotteluaikana hän joutuu ehkä ensimmäistä kertaa elämässään pohtimaan itseään, perhettään, avioliittoaan ja omia motiivejaan, eikä lainkaan pidä löytämästään.

Joan on tottunut menemään ja tekemään, olemaan ”tärkeä” kaikissa pikku askareissaan. Kotitöihin hänellä on palvelijat ja lastenhoitajat, mutta toki hyväntekeväisyys ja monet muut riennot ovatkin tärkeämpiä! Ja ennen kaikkea tärkeää on pitää yllä nuhteetonta julkisivua.

Autiomaan hiljaisuudessa ja rauhassa hankalat ajatukset ja muistot alkavat kuitenkin pulpahdella esiin. Mitä aviomies Rodney tarkoitti sanoessaan silloin niin? Miksi lapset käyttäytyivät näin? Mitä vanha ystävä tarkoitti sanoillaan? Pakopaikkaa ei ole, kun muuta tekemistä ei löydy.

Yksinäinen kevät on herkullinen kirja. Lukijalle tarjoillaan tilanne, jossa hän jo aavistaa hiukan enemmän kuin Joan-parka. Ja vähitellen tilanteet alkavat hahmottua Joanillekin. Suosittelen!

Mary Westmacott on Agatha Christien salainen nimimerkki, jolla hän kirjoitti pohdiskelevampaa ja enemmän omaelämäkerrallista kirjallisuutta. Agatha ei halunnut paljastaa, kuka nimimerkin takana oli, sillä Maryn kirjat saivat parempaa kritiikkiä kuin Agathan.

maanantai 5. syyskuuta 2016

Harri ja Ilkka Virolainen: Mielen voima


Mielen voima – mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin on hieman ristiriitaisia ajatuksia herättävä kirja. Aika suuri osa kirjan ajatuksista on ihan hyviä ja järkeviä, Virolaiset antavat vinkkejä hyvinvoinnin ja elämän laadun kohentamiseen. Jonkin verran mukaan on tullut myös huuhaalta kuulostavaa juttua, aika vähällä kritiikillä kirja on kirjoitettu.

Kaikkein pahinta kirjassa kuitenkin on viimeistelemättömyys. Kirja on pullollaan suomen kielioppivirheitä, välillä aivan ähkyyn saakka. Voi opetelkaa hyvät Virolaisen veljekset possessiivisuffiksi tai antakaa jonkun ammattilaisen tarkistaa tekstinne!

Myöskään asiasisältö ei aina ole ihan kohdillaan. Ehkä Virolaiset ovat kääntäneet tekstejä suoraan englannin kielestä, eivätkä oikein tunne termistöä suomeksi, tai sitten on vain ollut liian kiire. Esimerkkinä vaikkapa ”teleomeeri”: suomen kielessä puhutaan DNA:n telomeereistä, mutta Virolaiset käyttävät järjestelmällisesti teleomeeri-sanaa. Tällaiset lapsukset syövät tekstin uskottavuutta.

Jos nämä puutteet olisi maltettu korjata, olisi lukuelämys ihan toisenlainen. Nyt meni lapsi vähän pesuveden mukana huonoa ja huolimatonta kieltä kiroillessa.

perjantai 2. syyskuuta 2016

J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne: Harry Potter and the Cursed Child

Tätä kirjaa on odotettu vuosia. Vihdoinkin Harry Potterin saaga saa jatko-osansa. Harry Potter and the Cursed Child poikkeaa kuitenkin kaikista aiemmista tarinoista siinä, että se on kauttaaltaan kirjoitettu näytelmän muotoon. Tarina etenee vuorosanoina ja näyttämökommentteina. Alkuun uusi formaatti vaatii vähän lukunopeuden hidastamista, mutta tarina toimii hyvin näinkin.

Keski-ikäinen Harry on nyt naimisissa Ginnynsa kanssa, ja heillä on kolme lasta. Nuorin poika Albus Severus on kuitenkin perheen musta lammas, ja aiheuttaa harmaita hiuksia vanhemmilleen. Välit Harryyn eivät ole kunnossa, Albus on väsynyt olemaan kuuluisan Harry Potterin lapsi. Ja tietenkin myös pimeyden voimat väijyvät taas Potterin perhettä.

Kirjaan on jälleen onnistuttu tuomaan muutakin kuin vauhdikas tarina. Cursed Child pohtii vanhemman ja lapsen välisiä suhteita, esimerkiksi paineita, joita kuuluisa ja juhlittu isä ja toisaalta epätoivottu ystävyys aiheuttavat. Aikamatkustus tuo oman lisänsä mietittäväksi, mitä jos tosiaan...?

Tässäpä taas kirja, johon kannattaa tarttua. Suomennoskin on tulossa kiireisellä aikataululla jo tämän syksyn aikana.