tiistai 23. elokuuta 2016

Jill Bolte Taylor: Elämäni oivallus: kuinka toivuin aivohalvauksesta


Elämäni oivallus on todella mielenkiintoinen kuvaus aivohalvauksesta kokijan näkökulmasta. Aivotutkija Jill Bolte Taylor pysyy tajuissaan ja kuvaa hetki hetkeltä, miten tajunta muuttuu verisuonen revettyä aivoissa. Hän on 37-vuotias, kiireinen neuroanatomi, kun eräänä tavallisena aamuna aivohalvaus iskee. Verisuoni ratkeaa, aivojen vasen puoli alkaa täyttyä verestä, ja uskomaton matka oikean aivopuoliskon maailmaan käynnistyy.

Tutkijana Taylor osaa kuvata tilansa muuttumista hyvin. Ajattelukyky heikkenee nopeasti, ja oma minuus alkaa häipyä. Täydellinen sisäisen rauhan ja rakkauden kokemus välittyy hyvin myös lukijalle.

Taylorin kuntoutuminen kestää kauan, ja hänen pitää opetella kaikki uudestaan puhumisesta ja kävelemisestä alkaen. Kirja opettaa paljon aivoista ja käyttäytymisestä, ja ihmisen tietoisuuden arvoitus vain syvenee.



perjantai 5. elokuuta 2016

Aidan Goggins ja Glen Matten: Sirt-dieetti


Sirt-dieetti on uusinta uutta erilaisten dieettien muhkeaksi paisuneella tarjottimella. Ja kuten kaikki muutkin dieetit, se vakuuttaa olevansa ainutlaatuinen, käänteentekevä ja onnistumisen takaava. Eikä tässä vielä kaikki: paitsi että painon luvataan laskevan, se tapahtuu kirjoittajien mukaan lihasmassaa menettämättä ja terveydestä tinkimättä, itse asiassa terveyttä ja kuntoa parantaen. Siis vihdoin dieetti, joka ei luhista lihaksia? Liian hyvää ollakseen totta? Tätähän on kokeiltava.

Sirt-dieetti on ilmestynyt Isossa-Britanniassa vuoden 2016 alussa, ja ampaissut heti myyntilistojen kärkeen. Ainakin tämä kertoo ylipainon yleisyydestä ja tuskastuttavuudesta.

Lyhykäisesti Sirt perustuu tiettyjen runsaasti sirtuiinia sisältävien sirt-ruoka-aineiden suosimiseen, jotka kirjoittajien mukaan vaikuttavat suoraan aineenvaihdunnan säätelyyn. Ehdottomasti suositeltavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi kurkuma, neitsytoliiviöljy, kaakao, kahvi, kapris, lipstikka, persilja, mansikka ja lehtikaali. Ja dieetin luvataan perustuvan nimenomaan sirt-ruokien lisäämiseen ruokavalioon, ei niinkään muiden rajoittamiseen.

Jos kirjan ohjeita haluaa noudattaa tarkkaan, ensimmäinen viikko mennään kasvismehuilla ja puolipaastolla, jolla tietysti laihtuu. Joten teenpä erilaisen kokeilun: lisään vain erilaisia sirt-ruokia ruokavaliooni mahdollisuuksien mukaan ja katson miten käy.

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä (ja muita sinkkuelämän perusasioita)


Mielikuvituspoikaystävä on hervoton, hauska, rehellinen ja röyhkeä kirja. Henriikka Rönkkösellä on sana hallussa, onhan hän suomenkielen ammattilainen. Lisäksi Henriikka on rempseä nainen, hän ei pelkää kutsua pierua pieruksi ja ripulia ripuliksi.

Mielikuvituspoikaystävä kertoo miehen metsästyksestä, kännipanoista, ihastumisesta ihastumisen tunteeseen (miehellä ei niin väliä juu). Elämää tarkkaillaan lähinnä miehen kautta: onko miestä vai eikö ole miestä, ja jos ei niin miten sellaisen saisi. Kaikki keinot käytössä, välillä miesparkoja viedään kuin vierasta sikaa.

Kirja kirvoittaa ääneen naurua, vaikka mukana on paljon synkkiäkin sävyjä. Hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen ei-niin-loistokkaan-sinkkuelämän kuvaus. Ehdottomasti suositeltavaa kesälukemista, jos ei ihan vähästä vedä hernettä nenään.