lauantai 23. tammikuuta 2016

Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti


Tämä oli ensimmäinen lukemani kirja Ilkka Remekseltä, oikealta nimeltään Petri Pykälä. Ja sen verran mukaansatempaava tarina on, että luen varmasti jatko-osankin, jos sellainen on tulossa. Ja veikkaisinpa että on.

Jäätyvä helvetti kuvaa pakkastalvea Suomessa, kun Venäjän hyökkäys alkaa. Kyseessä ei ole perinteinen sodankäynti, vaan yhteiskunnan lamauttava kyberisku. Venäjän erikoisjoukot räjäyttävät muutaman muuntajan, soluttavat haittaohjelmia sähkönjakeluverkkoon ja saavat Suomen sähköt poikki. Kun pakkasta on parikymmentä astetta, alkaa ruumiita tulla nopeasti. Lari Vuori joutuu keskelle kummallista peliä, jonka panokset kovenevat koko ajan.

Remes kirjoittaa sujuvasti ja sijoittaa tarinansa nykyisyyteen. Hiukan karmivaa on, että kirjan tapahtumien kaltaisia asioita löytyy selvästi myös todellisuudesta. Remes linkittää taitavasti kuvitelmaa ja oikeita tapahtumia. Välillä tarina on tosin häiritsevän epäuskottavakin, mutta perusjuoni kantaa. Kirja on hyvä muistutus siitä, miten nyky-yhteiskunta on todella riippuvainen teknologiastaan.

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Kalle Lähde: Happotesti


Happotesti on Kalle Lähteen oivallinen esikoisromaani, jossa hän kuvaa alkoholistin arkipäivää. Aihe on surullinen, päähenkilön käytös on raastavan typerää, mutta silti Lähde saa romaaniin mukaan myös mustaa huumoria.

Kirja pohjautuu Kalle Lähteen omiin kokemuksiin. Realistiset kuvaukset alkoholistin arjesta ja elimistön pettämisestä ovat karua luettavaa. Aina läsnä olevan huoli juoman saamisesta ja riittävyydestä kuvataan todella hyvin. Päähenkilö pettää muita ja itseään, ja yrittää piiloutua korskean ylemmyyden tunteen taakse. Ylemmyyden vääntäminen vitsiksi on hyvä oivallus.

Kirja on karu kuvaus juopon arjesta, kuningas alkoholi hallitsee koko elämää. Lupaukset on tehty rikottavaksi. Eniten kirjassa jäi mietityttämään päähenkilön vaimo, joka mahdollistaa jatkuvan kännäyksen toimittamalla miehelleen ”apuja” ja ”loiventavia”. Miksi?

maanantai 4. tammikuuta 2016

Paulo Coelho: Maktub


Paulo Coelho on koonnut Maktubiin opettavaisia, pieniä tarinoita eri puolilta maapalloa. Alunperin kertomukset ovat ilmestyneet kolumneina lehdessä. Osa tarinoista iski viisaudellaan, osa ei, mutta kirjaa voi kyllä suositella jokaiselle maailman ihmettelijälle.

Kertomuksista löytyy paljon ajateltavaa, lohtua ja iloakin. Pieniä tarinoita on mukava lukea pätkissä, vaikkapa ennen nukkumaanmenoa, työmatkalla tai ruokatunnilla. Tarinoista ei selviä, kuinka paljon niissä on Coelhoa ja kuinka paljon kansanperintöä, mutta eipä se perimmäistä ajatusta haittaa.

Esimerkkinä Antonio Machadon kirjoitus: ”Isku iskulta, askel askeleelta. Kulkija, tietä ei ole, tie tehdään kulkien. Kulkien tehdään tie ja kun katsot taaksesi näet vain askelten jäljet polulla jolle et astu enää koskaan. Kulkija, tietä ei ole, tie tehdään kulkien.”