sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Audrey Magee: Sopimus


Irlantilaisen toimittajan Audrey Mageen esikoiskirjan tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan aikaiseen Berliiniin. Peter saa lomaa itärintamalta, kun hän sopii menevänsä naimisiin Katharinan kanssa. Peterin kuollessa Katharina taas saisi Peterin sotilaseläkkeen. Sopimusavioliitoilla pyrittiin arjalaisen geeniperimän säilymiseen.

Lyhyen vihkiloman aikana Katharina ja Peter ehtivät rakastua, ja heidän Johannes-lapsensa saa alkunsa. Kirjassa seurataan sodan etenemistä vuorotellen Peterin tai Katharinan näkökulmasta. Peterin sota vie piiritettyyn Stalingradiin, Katharinan hyväosaista elämää Berliinissä taas rytmittää ruuan hankinta ja myöhemmin kiihtyvät pommitukset.

Magee kuvaa sodan pitkittymisen vaikutusta rintamalla sotilaiden asenteisiin sekä ihan arkipäivän raadollista selviytymistä päivästä toiseen talven kylmyydessä muonavarojen vähentyessä ja loppuessa viimein kokonaan. Kirjailija kuvaa todentuntuisesti sotilaiden asennemuutosta Saksan armeijan kaikkivoipaisuudesta sodan mielekkyyden pohtimiseen.

Katharinan isä taas saa natsiyhteyksiensä takia etuja itselleen ja perheelleen. Hyväosaiset ummistavat silmänsä esim. juutalaisten tilanteelta: minkkiturkkeja ja lastenvaunuja ilmestyy perheen naisille, eikä niiden alkuperää vaivauduta miettimään – tai korkeintaan pidetään etuja oikeutettuina.

Vaikka sodasta on kirjoitettu paljon, Magee löytää uuden näkökulman sotaan saksalaispariskunnan kautta. Ei ihan tavallista juhannuslukemistoa, mutta vaikuttava ja monilta osin miettimään pakottava lukukokemus.

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Rein Raud: Rekonstruktio

Kirjan kertojana on isä, jonka tytär on kuollut 5 vuotta aiemmin epäselvissä olosuhteissa kolmen muun nuoren kanssa. Kyseessä on nuorten yhdessä suunnittelema ja toteuttama polttoitsemurha. Isä alkaa selvittää sitä, mitä nuorten kesken oikeastaan tapahtui ja miksi hänen tyttärensä Anni oli mukana. Isä seuraa tyttärensä jälkiä Ranskaan ja palaa sitten Viroon selvittelemään syrjäisellä tilalla asuneen nuorten yhteisön asioita. Tapahtumavyyhti purkautuu henkilö kerrallaan, kun isä kiertää haastattelemassa yhteisön jäljelle jääneitä jäseniä tai muita Annin elämässä mukana olleita.

Kirjan rakennetta on verrattu salapoliisiromaanin tapaiseen rikoksen selvittelyyn.  Enemmän minusta kirjassa kuitenkin korostuu inhimillinen tragedia. Kirjailija kuvaa hyvin suljetun yhteisön syntyä, ryhmän sisällä olevia valta- ja vaikutussuhteita sekä ihmisten motiiveja kuulua yhteisöön. Nuoret pyrkivät elämään ekologisesti ja terveellisesti, joogaamaan ja syömään yhdessä sovitun ruokavalion mukaisia ruokia. Nuorten pitää myös avautua itsestään toisille - ryhmäkokoontumisissa harjoitetaan aikamoista keittiöpsykologiaa. Pikku hiljaa ryhmä pienenee ja jäljelle jäävät sopivat keskenään yhteisestä lopusta. Eräs heistä kuitenkin varmistaa lopputuloksen (tämä käy ilmi jo kirjan esipuheessa, joten en pilaa kenenkään lukuelämystä!).

Kirja on intensiivisesti kirjoitettu, jossakin vaiheessa pitkät filosofiset pohdinnat vähän herpaannuttivat lukuelämystä ja juonen etenemistä. Rein Raud sai kirjasta Viron valtion kirjallisuuspalkinnon. Kirja on ensimmäinen häneltä suomennettu teos.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Enni Mustonen: Emännöitsijä

Enni Mustosen uusi Syrjästäkatsojan tarinoita –sarja jatkuu kolmannessa osassa siitä, kun Ida joutuu jättämään Sibeliuksen perheen lapsenpiian pestin. Idalle avautuu paikka Albert Edelfeltin emännöisijänä, ja heti häntä aletaan varoitella Albert-herran iloluontoisuudesta pienin vihjailuin.

Ida Eriksson pääsee seuraamaan kyökin puolelta, mutta aitiopaikalta Suomen taiteen uskomattoman luovuuden kautta. Kuuluisa taiteilija toisensa perään marssitetaan Albert Edelfeltin atelieeriin. Ida kantaa pöytään sillivoileipiä ja viinaa, ja kuulee samalla koko Suomen kansaa ja kulttuurielämää koskevia keskustelunpätkiä.

Toimelias ja kunnollinen Ida ihastuu vastoin tahtoaan komeaan isäntäänsä. Välillä mukana kuvassa on Edelfeltien kalsea avioelämä, välillä Albertin pahennusta herättävät rakastajattaret. Ja lopulta Idankin on tehtävä valintansa.

Enni Mustosen historiallinen sarja lunastaa jälleen odotukset. Ihan pakko oli tutkia tarkemmin monia Edelfeltin maalauksia ja elämää tämän kirjan jälkeen. Historia avautuu Idan kautta elävyydessään aivan uudella tavalla, nyt taas odotellaan seuraavaa osaa!

torstai 4. kesäkuuta 2015

Dag Solstad: Ujous ja arvokkuus

Dag Soltstad on Norjan arvostetuimpia kirjailijoita 17 romaanillaan, mutta minulle aivan uusi tuttavuus. Kieli on omintakeista, toistelevaa, jopa jankkaavaa, ehkä hiukan kafkamaista, mutta mielenkiinto herää.

Ujous ja arvokkuus kertoo yhden aamupäivän tapahtumista opettaja Elias Ruklan elämässä. Elias on yli viisikymppinen kirjallisuuden lehtori, jonka elämä romahtaa erään aamutunnin jälkeen. Elias on tottunut opettamaan nuorisoa, jota ei vähempää voisi kiinnostaa Ibsenin tuotanto ja kaikki mitä lehtorin kuuluisi kansakunnan nousevalle nuorisolle opettaa. Vai onko sittenkään tottunut? Kun oppilaat eivät reagoi hänen yhtäkkiseen ilmestykseensä Villisorsaa käsittelevällä tunnilla, Elias romahtaa.

Alkaa muisteluiden sarja, jossa kerrataa Eliaksen elämää. Elias tapasi aikoinaan opiskellessaan suuren karaktäärin Johan Corneliussenin, josta tuli hänen paras ystävänsä. Johanin upea vaimo Eva oli Eliaksen mielestä kaunein ihminen maan päällä. Muistelot ja elämän pohdinta vuorottelevat, ylimpänä nykyihmisen syvä eksistentiaalinen kriisi. Kirjassa sivutaan monia kirjallisuuden suurnimiä, myös Saarikoski saa oman minuuttinsa parrasvaloissa.