maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tomi Astikainen: Miten elää ilman rahaa


Miten elää ilman rahaa on nuoren miehen kertomus rahattomasta elämästä. Kirja on mielenkiintoinen kuvaus vaihtoehtoisesta elämäntavasta, jossa Tomi hyppää pois oravanpyörästä. Kirja antaa vinkkejä ruuan, vaatetuksen, terveydenhuollon ja yöpymisen hankkimiseen ilmaiseksi.

Parasta kirjassa on pieni maistiainen Tomin elämää ja matkoja neljän vuoden ajalta. Hän kohtaa paljon mielenkiintoisia ihmisiä, tutustuu maailmaan ja pohtii omaa maailmankatsomustaan. Ja selvästi ilman rahaa tulee toimeen, kunhan vain on rohkea, sosiaalinen, yritteliäs ja minnekään ei ole kiire. Pyytämällä saa, mutta koko ajan saa olla kerjuulla.

Eniten kirjassa arveluttaa koko rahattoman filosofian pohja. Tomi vakuuttelee miten hän ei vie keneltäkään mitään, mutta kuitenkin tuntee välillä huonoa omaatuntoa itsekin, kun kaverit maksavat kaljaillan. Ja vaikka kuinka dyykkaa ruokansa, matkustaa peukalokyydillä ja sohvasurffaa, joku maksaa siinäkin kaiken. Dyykkauksessa ruuan maksaa kauppias ja tietysti loppujen lopuksi maksavat asiakkaat hävikkinä. Peukalokyydin maksaa auton omistaja, sohvasurffauksen asunnon haltija. Sori Tomi, rahaton elämä kuulostaa kerjäläisen elämältä.

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Paula Havaste: Tuulen vihat


Tuulen vihat avaa Paula Havasteen uuden historiallisen sarjan. Kirja kertoo nuoresta Kertestä ja hänen perheestään 1100-luvulla Suomen korvessa. Kerten äiti on kuollut, mennyt tuulen vihoihin heti Kerten syntymän jälkeen. Isä Paimio on elossa, mutta kova kasvattaja, joka nyrkki heilahtaa päin omia lapsiakin. Veli Sule on ruumiiltaan heikko ja saa kohtauksia, mutta ennustaa kohtausten jälkeen.

Kerttekään ei ole tavallinen tyttö, hän pystyy näkemään kuolleiden henkiä ja keskustelemaankin niiden kanssa. Loitsut ja taiat ovat tärkeä osa perheen jokapäiväistä elämää, ja niitä on parasta osata. Kertestä kasvaa tarinan myötä vahva nuori nainen, joka osaa ottaa haluamansa.

Tuulen vihat on mielenkiintoinen kirja, josta välittyy myös Suomen kansan historiaa ja perinnettä runsain mitoin. Paula Havaste kirjoittaa sujuvasti ja nappaa lukijan mukaansa. Erämaa elää ja hengittää, kalastus ja metsästys tulevat lähelle. Kirkon tulo Suomeen on kuvattu kansan näkökulmasta, tavallinen torppalainen ei voi käsittää miksi häneltä äkkiä vaaditaan erilaisia veroja ja maksuja, vieläpä asevoimien avustuksella. Miksi pitäisi antaa omasta vähästään tuntemattomalle paaville ja tämän kätyreille?

Nytpä vain odottelemaan sarjan seuraavaa osaa!

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Cheryl Strayed: Villi vaellus


Tämän kirjan suhteen minulle kävi harvinainen tapaus: näin ensin elokuvan, ja sitten halusin lukea kirjankin. Ja molemmista pidin. Kirja oli elokuvan jälkeen tuttua, elokuva noudatteli alkuperäistekstiä yllättävänkin tarkkaan.

Villi vaellus on Cherylin elämäkerrallinen kertomus nuoruuden huimasta vaelluksesta. Cheryl on äitinsä kuoleman jälkeen ajautunut yhä tukalampiin tilanteiseen, mukaan ovat tulleet huumeet, avioero, abortti ja vieraantuminen perheestä. Pieni sattumalta löydetty kirjanen kuuluisasta vaellusreitistä muuttaa kuitenkin hänen elämänsä. Cheryl päättää lähteä pitkälle patikkamatkalle läpi Yhdysvaltojen yksin, mukanaan vain jättimäinen rinkkansa ja hatara käsitys vaellusvarusteista.

Taival on tuskallista, väsyttävää ja ihanaa. Cheryl kuvaa hienosti ja todenmukaisesti matkan kohokohtia ja haasteita. Tällaisen kirjan luettuaan on aina vaarassa saada vaelluskärpäsen pureman, vaikka lähtökohdat olisivat yhtä hatarat kuin Cherylillä.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Annamari Marttinen: Vapaa

Annamari Marttinen tarttuu kirjoissaan yhteiskunnassa pinnalla oleviin asioihin, jotka usein herättävät kiivastakin keskustelua. Aiemmin hän on kirjoittanut mm. avioerosta, dementiasta, huumeidenkäyttäjästä ja hänen läheisistään. Uusimmassa kirjassaan Marttinen kertoo turvapaikan hakijan ensimmäisistä sekasortoisista kuukausista Suomessa, Konnunsuolla sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa.

Kirjan näkökulma on irakilaisen Mahdin, joka on selvinnyt Kreikan ja Italian kautta Suomeen. Mahdin kautta kuvataan pakolaisen arkea vastaanottokeskuksessa, jossa ei voi tehdä mitään muuta kuin odottaa kuulusteluja, maahanmuuttoviranomaisten puhuttelua ja päätöstä siitä, saako jäädä vai pitääkö lähteä. Päiviä rytmittävät rukoushetket, ruokailut ja onneksi myös suomen kielen opiskelu, jota Konnunsuolla on turvapaikan hakijoille 5 tuntia päivässä. Luonnollisesti suomen kielen opettajasta tulee kurssilaisille luottohenkilö, jonka kanssa vietetään päivittäin useita tunteja ja jonka kannustus on tärkeää.

Kirjassa kuvataan uudestaan ja uudestaan Mahdin mielen liikkeitä päiväsaikaan ja toisaalta öistä unettomuutta ja painajaisia. Kuvaus vaikutti todenmukaiselta, niin pakolaisen ajatukset varmasti kulkevat, kun kaikki on vasta alussa uudessa maassa ja ahdistus kaikesta taakse jääneestä vielä lähellä ja käsittelemättä. Välillä kirjaa oli tämän takia raskasta lukea. 

Välillä ajatus katkesi, kun kesken kappaleen kertojan ääni vaihtui Mahdista Katariinalle (suomen kielen opettaja) tai hän-kertojaan. Hieman irrallinen oli myös rinnakkaistarina Patusta, joka oli aikanaan viettänyt aikaa samassa sellissä, jossa Mahdi nyt asuu. Ymmärsin kyllä syyn, miksi kirjailija oli halunnut liittää tarinan kirjaan, mutta silti yhteys Mahdin elämään jäi minusta keinotekoiseksi.

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori

Jennifer Clement kertoo aika karmean tarinan Varastettujen rukousten vuoressa. Meksikon syrjäkylässä asustaa Ladydi-tyttönen äitinsä kanssa. Koko kylässä on vain lapsia ja naisia, miehet ovat lähteneet paremman elämän perässä kuka minnekin. Huumeliigat terrorisoivat seutua ja nappaavat oman käden oikeudella kauneimmat tytöt. Äidit piilottelevat tyttäriään maakuoppiin ja pukemalla heidät pojiksi mahdollisimman kauan. Hampaat väritetään mustalla tussilla, jotta tytöt näyttäisivät mahdollisimman rumilta.

Jennifer Clement keräsi aineistoa kirjaan yli kymmenen vuotta. Varastettujen rukousten vuori ei ole dokumentaarinen, mutta sillä on vahva todellisuuspohja.

Ladydin tarina on ankea, mutta toisaalta myös lämmin. Kirjan lukee melkein yhdeltä istumalta, ja se jää varmasti mieleen.