perjantai 29. elokuuta 2014

Paula Hahtola: Aita

Aita kertoo tarinan Saksassa asuvan, alunperin suomalaisen Linnean elämästä. Linnea on vanheneva, eronnut nainen, jonka siteet Suomeen alkavat löystyä. Ainoa poika etääntyy äidistään, ja rakkaus varattuun mieheen ajaa Linnean etsimään itseään täyshoitolaan. Täyshoitolassa Linnea kohtaa uudet ihmiset, uudet kohtalot, jotka alkavat lomittua häneen omaan elämäänsä.

Paula Hahtola kirjoittaa ilmavaa tarinaa. Paljon jää lukijan pääteltäväksi ja arvattavaksikin, mutta tarina pitää otteessaan. Paula Hahtola julkaisi esikoisromaaninsa Salpalinja vasta lääkärinvirasta eläkkeelle jäätyään seitsemänkymppisenä, ja voitti sillä Suuren proosakilpailun. Myös Aita on laatutavaraa.

torstai 21. elokuuta 2014

Tony Dunderfelt: Rakas parisuhde

Psykologi Tony Dunderfelt on koonnut ajatuksiaan parisuhteesta ja sen kehittymisestä pieneen kirjaseen. Teksti on suurelta osin peräisin Dunderfeltin aiemmasta, loppuunmyydystä kirjasta ”Parisuhteen kemia”, mutta tiivistetyssä muodossa. Hän ei yritäkään neuvoa tai ohjata parisuhteita, mutta haastaa lukijan pohtimaan omia arvojaan ja käyttäytymistään.

Kirja jakaa parisuhteen ja avioliiton mielenkiintoisesti kolmeen vaiheeseen. Kaikkia kolmea vaihetta esiintyy koko ajan, mutta kehitys kulkee I vaiheesta II kautta III vaiheeseen.

I vaihe on perinteinen maatalousyhteiskunnan macho mies – alistuva perheenäiti malli. II vaiheessa ollaan jo päädytty tietoyhteiskunnan tasa-arvoon ja keskusteluyhteyteen, mutta molempia jotenkin kyllästyttää. Transmoderni III vaihe on Dunderfeltin mukaan nyt tulossa, ja siihen liittyy suurempi henkinen yhteys ja molemminpuolinen halu uudistaa parisuhdetta. III vaihe on jotain niin uutta, että jokaisen täytynee löytää reittinsä yksin – tai kaksin. Kiinnostavaa mietittävää ja oivalluksia pieni kirja kyllä tarjoaa matkaevääksi.

tiistai 12. elokuuta 2014

Enni Mustonen: Lapsenpiika


Lapsenpiika jatkaa Enni Mustosen uutta sarjaa Syrjästäkatsojan tarinoita, jossa vieraillaan Suomen kuuluisimmissa kulttuuriperheissä. Ensimmäinen osa oli Idan lapsuudesta ja Topeliuksen perheestä kertova Paimentyttö. Nyt on päästy jo Paimentytön ylitsepursuavasta ruotsinkielen tulvasta, pidin tästä osasta paljon enemmän.

Orpotyttö Ida on nyt kasvanut nuoreksi naiseksi ja astuu palvelukseen Sibeliuksen perheeseen, jossa vipinää riittää. Mustonen kuvaa uskottavasti ja mielenkiintoisesti 1800-luvun lopun Suomea, taiteiden kultakautta ja kansallistunteen nousua. Sibeliuksen perhekin herää henkiin, ja lukijassa syttyy mielenkiinto tietää heidän elämästään lisää. Janne-herra on viinaan menevä nero, jonka ”komponeeratessa täytyy kyökissäkin olla hyssynhyssyn”. Aino-rouva taas on sairasteleva, mutta voimakastahtoinen vaimo, joka yrittää tulla toimeen vähällä rahalla kolmen lapsen kanssa, usein äitinsä avustuksella.

Suosittelen kaikille Mustosen ystäville ja Suomen historiasta kiinnostuneille muutenkin. Hyvin kirjoitettua ja kiinnostavaa kuvausta menneestä maailmasta. Innolla jään odottamaan Idan seikkailuja seuraavassa suomalaisessa kulttuuriperheessä!

tiistai 5. elokuuta 2014

Laurie Frankel: Ikuisesti yhdess@


Laurie Frankel on Seattlessa asuva kirjallisuuden opettaja, joka on onnistunut siirtymään täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Tämän Frankelin toisen romaanin elokuvaoikeudet on jo ostettu, eikä syyttä. Ensivaikutelma Ikuisesti yhdessä –kirjasta on kepeän helppolukuinen, mutta lukukokemus syvenee koko ajan kirjan myötä. Lopulta lukija huomaa uivansa aika syvissä vesissä mahdollisen ja mahdottoman, kuoleman ja elämän aallokoissa.

Sam ja Meredith ovat kirjan pääpari, joka keksii puolisattumalta mullistavan idean. Sam on tietokonenero, joka osoittautuu liiankin hyväksi omaan työhönsä. Niinpä Samin ja Meredithin pitää keksiä jotain uutta, ja heidän Paluuposti-yrityksensä alkaa tarjota mahdollisuutta saada kuolleeseen läheiseen yhteys vielä kuoleman jälkeen.

Kirja on yllätyksellinen, uskottavuuden rajoilla tasapainoileva, mutta kuitenkin mahdollisen tuntuinen. Ei lopulta aivan kepeää lukemista, ja mielenkiinto säilyy loppuun saakka.