tiistai 27. toukokuuta 2014

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys


Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys sai Helsingin Sanomissa äärimmäisen kiittävän kritiikin, minkä myötä se nousi Lappeenrannankin kirjastossa varatuimpien listalla aivan kärkipäähän.
Hieno ja vaikuttava kirja Neljäntienristeys onkin. Kirjassa päästään seuraamaan kuusamolaisen suvun vaiheita 1800-luvun lopulta aina nykypäiviin saakka. Kertojan rooliin pääsee vuoron perään eri henkilö.

Vahvin henkilöhahmoista on Maria, pitäjänkätilöksi Kuusamoon tuleva nuori nainen. Hän joutuu taistelemaan sisukkaasti pelastaakseen köyhän kansan lapsia ja liian monen synnytyksen näännyttämiä vaimoja. Myös oman paikan ansaitseminen sulkeutuneessa yhteisössä vaatii kovaa työtä.
Seuraavaksi kertojan vuoron saavat Marian avioton tytär Lahja, tämän puoliso Onni ja heidän miniänsä Kaarina. Yhteistä, suurta ja komeaa taloa asutaan, mutta yhteyttä ihmisten välille ei löydy. Varsinkin Lahjan ja Onnin avioliitto näyttäytyy onnettomana ja kylmänä. Jokaisella, etenkin Onnilla, on omat salaisuutensa, jotka etäännyttävät ihmisiä toisistaan.

Kinnunen punoo hienosti historian suuret tapahtumat ja yhteiskunnan muutokset tavallisten ihmisten elämään. Henkilöhahmot ovat todentuntuisia ja moniulotteisia. Kyllä kirja kehunsa ansaitsee.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Paula Tilli: Toisin – minun Asperger-elämäni

Paula Tillin kirja on saanut paljon julkisuutta, ja mielenkiintoinen se onkin. Paula kertoo kirjassa oman tarinansa kiusatusta ja älykkäästä lapsesta, jolle Asperger-diagnoosi lopulta on helpotus. Hän ei olekaan tyhmä ja laiska, vaan hänen aivonsa vain ovat hiukan erilaiset kuin valtaväestöllä.

Rankinta luettavaa oli mielestäni Paulan lapsuuskuvaus. Muut lapset kiusasivat häntä välillä julmasti, ja Paula oppi olevansa ruma ja inhottava. Lasten kohdalla asian vielä ymmärtää, mutta pahinta olivat kiusaavat opettajat jo lastentarhasta lähtien. Jos lapsi ei osaa piirtää tai leikata paperia, tai ottaa kaikki neuvot jyrkän kirjaimellisesti, ei voi syödä tiettyjä ruokia tai liikkuu kömpelösti häntä voisi ehkä ymmärtää ja ohjata paremmin pakottamisen sijaan.

Paula viihtyy aikuisenakin parhaiten yksin, ja hänen erityiskiinnostuksenkohteensa ovat moninaiset. Minua vähän häiritsi se, että hän välillä kertoo olevansa niin kovin erilainen kuin maailman kaikki muut ihmiset. Kaikkihan täällä ovat tavallaan erilaisia ja yksilöllisiä ja joskus ainakin tuntevat olevansa väärinymmärrettyjä. Kiinnostavaa luettavaa kuitenkin jokaiselle, joka haluaa laajentaa maailmankuvaansa.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Jenni Linturi: Malmi 1917

Jenni Linturin uusi romaani on loistava kuvaus loppuvuodesta 1917 Helsingin pitäjän Malminkylässä. Suomi haparoi kohti itsenäisyyttä ja tunnelmat kiristyvät Malmillakin, jossa esiintyy väkivaltaisuutta, kun köyhälistö nousee kapinoimaan ja ryöstämään ruotsinkielisten tilallisten ruokavarastoja.

Kirja kietoutuu kahden erilaisen perheen ympärille. Hämäläinen suomenkielinen apulaisnimismies Puolakka lähetetään Malmille rauhoittamaan tunnelmia ja sopimaan kielikiistoja. Hänen kolme teini-ikäistä poikaansa suhtautuvat asioihin sovittelevaa isäänsä kiivaammin. Isän asenne vaikuttaa pojista jopa vetelyydeltä.

Karl Karlqvist puolestaan on ruotsinkielinen tilallinen, joka tyttärineen joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Tyttäret kapinoivat isäänsä vastaan eri tavoin: Lettu rakastuu Puolakan Oiva-poikaan ja Ingeborg lähtee Helsinkiin toteuttamaan omia unelmiaan.

Linturin kirja on todella kaunis. Vaikka se on ajallisesti sidottu tiettyyn historialliseen aikaan, sen teemat ovat yleismaailmallisia: nuorison kapinointi vanhemman sukupolven käsityksiä vastaan; nuoren rakkauden kaikki voittava tunne, jota eivät edes kielierot pääse nujertamaan; ihmisen palava halu päästä toteuttamaan itseään ja unelmiaan.