tiistai 22. huhtikuuta 2014

Pauli Kohelo: Ohessa tilinumeroni


Pauli Kohelon oikeaa henkilöllisyyttä on arvailtu, mutta kukaan ei ole vielä tunnustanut. Ohessa tilinumeroni on pieni, henkisyyden markkinoille irvaileva kirjanen. Päähenkilö on kainuulainen metsuri Pauli Kohelo, jonka elämästä ja suurista, sinisistä ajatuksista kirja koostuu.

Olin kuullut paljon kehuja Pauli Kohelon uudesta kirjasta Kassan kautta, mutta päätin aloittaa lukemisen kuitenkin esikoisteoksesta. Ohessa tilinumeroni ei oikein minulle kolahtanut. Kirja koheltaa ja irvailee lukuisille julkisuuden henkilöille hiukan sisäpiirihuumorin keinoin. Teksti on sujuvaa ja pikkunäppärää, mutta ei kovin hauskaa.

Parasta antia olivat mielestäni päättömät aforismit tyyliin: ”Katsoin aurinkoon. Katsoin kuuhun. Katsoin silmiisi. Katsoin tiliotteen. Ei perkele. Katsoin takaisin aurinkoon.” Tai ”Yksin oot sinä ihminen, kauppakeskuksen saniteettitiloissa sulkemisajan jälkeen.” Kovin muhevaa naurua nekään eivät tosin kirvoittaneet, mutta aionpa kuitenkin lukea myös tuon suositellun Kassan kautta -kirjan.

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kjell Westö: Kangastus 38

Yksi viime syksyn hienoimpia kirjauutuuksia on Kjell Westön Kangastus 38. Kirjan nimessä viitataan tapahtumavuoteen 1938, jolloin hittibiisinä soi Kangastus-iskelmä. Myös tuleva maailmansota kangastelee jo horisontissa. Eikä kansalaissodan kangastuksistakaan ole vielä päästy eroon.

Kirjassa asianajaja Claes Thune palkkaa sihteerikseen Matilda Wiikin. Neiti on ahkera ja huolellinen tehtävissään, mutta kovin vaitonainen itsestään ja taustoistaan. Matildan menneisyydessä on karmea kokemus vuoden 1918 valkoisten vankileirillä. Menneisyyden haamut nousevat henkiin, kun Matilda tapaa uudestaan häntä vankileirillä hyväksi käyttäneen kapteenin.

Yksityisen ihmisen tuntojen ja traumojen lisäksi kirjassa ovat läsnä maailmanpolitiikan suuret kuviot. Claes Thunen keskiviikkokerhoon kokoontuu herraseurue puhumaan politiikkaa ja ryypiskelemään. Ajalle ominaiset juutalaisvastaiset näkemykset nousevat esille kerhossakin.

Kerrassaan hieno kirja, jonka tunnelma pitää otteessaan aina viimeisten sivujen yllätykseen asti.

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Judith Schalansky: Kirahvin kaula


Kirahvin kaula kertoo biologianopettaja Inge Lohmarkista, joka asuu ja opettaa entisen Itä-Saksan alueella. Inge on kyyninen nihilisti, joka uskoo vain luonnonvalintaan ja vahvemman voittoon. Miksi heikoista pitäisi muka huolehtia? Kuolkoot, jos eivät osaa pitää puoliaan.

Inge on älykäs, mutta monella tavalla tunteensa kuolettanut ja pystyyn kuivahtanut yksilö. Hän hoitaa työnsä ja pysyy hengissä, mutta muuta hänen elämässään ei paljon olekaan. Sitten eräs oppilas alkaa tunkeutua häiritsevästi Ingen pieneen, järjestyksessä olevaan maailmaan ja muistot palaavat. Ingen käytös saa ainakin joitakin selityksiä.

Kirahvin kaula on älykkäästi kirjoitettu kirja, jonka lukee mielenkiinnolla. Ja samalla oppii vähän biologiaakin aivan huomaamatta. Myös entisen Itä-Saksan ilmapiiri tuulahtelee lukijallekin rivien välistä. Ehdottomasti lukemisen arvoinen.

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Hannu Mäkelä: Pushkinin enkeli


Hannu Mäkelä on paneutunut uusinta romaaniaan varten Alexander Pushkin elämän viimeiseen päivään. Kirjassa runoilija viettää lähinnä aikaa pienessä huoneessaan keskustellen hänelle ilmestyvän enkelin kanssa. Ajallista perspektiiviä yhden päivän romaaniin saadaan, kun Pushkin tuon tuosta uppoutuu muistoihinsa.

Lukijalle on totta kai selvää, miten kirjassa tulee käymään. Pushkinin kohtalo lienee kaikille tuttu. Mäkelä kuljettaa päähenkilöään kotoa kahvilaan ja lumituiskussa kohti kohtalokasta kaksintaistelukenttää. Kirja on varsin runollinen ja raskassoutuinen.

Kirjan loppuun koottu faktatieto Pushkinin elämästä oli erittäin mielenkiintoinen.