torstai 21. kesäkuuta 2012

William Dalrymple: Yhdeksän elämää – pyhää etsimässä nykypäivän Intiassa


Yhdeksän elämää kertoo yhdeksästä ihmiskohtalosta nykypäivän Intiassa. Kirjasta avautuu länsimaiselle ihmiselle kummallinen, taikauskon ja perinnäistapojen läpitunkema maailma, jossa väkivalta, rakkaus, erotiikka, kärsimys ja suuret tunteet vallitsevat.

Elämä Intiassakin on kuitenkin muuttumassa nopeaan tahtiin. Uudet sukupolvet opiskelevat tietotekniikkaa, eivätkä enää halua seurata suvun vuosisatoja vanhoja perinteitä tanssijoiksi tai kuvanveistäjiksi. Suvun vanhat perinnäistavat uhkaavat unohtua, mutta kirjaa lukiessa miettii pakostakin, onko unohdus hyvä vai huono asia.

Dalrymple tietää mistä puhuu, ja on tehnyt suuren työn kaikkien kirjan ihmisten haastatteluissa. Kirja on koskettava ja kovin erilaisten ja outojen elämänkohtaloiden kuvaus, mutta olisi hyötynyt suuresti vielä yhdestä oikolukukierroksesta. Nyt mukaan on jäänyt luvattoman paljon virheitä ja kielioppikummallisuuksia.

maanantai 18. kesäkuuta 2012

Sue Monk Kidd: Merenneidon tuoli


Merenneidon tuoli kertoo keski-ikäisestä Jessie Sullivanista, jonka elämä näyttää olevan selkeää, tylsähköä ja järjestyksessä, kunnes saapuu kummallinen viesti. Hänen äitinsä on katkaissut sormensa, ja vieläpä tahallaan, siltä näyttää. Jessie lähtee pienelle rannikon saarelle äitinsä tueksi ja avuksi, ja kohtaa samalla menneisyyttään. Saarella sijaitsee myös munkkiluostari, ja veli Tuomas tekee jo ensiesiintymisellään Jessieen lähtemättömän vaikutuksen.

Sue Monk Kidd kirjoittaa hyvin, hänen sujuvia tekstejään on ilo lukea. Pohdintaa ja sopivia yllätyksiäkin lukijalle tarjotaan, ja aika karuista tapahtumista huolimatta kirja on mukava lukea. Merenneidon tuolissa lapsuuden tapahtumat paljastuvat, nainen etsii itseään, kohtaa vetovoimaisen miehen, tekee ratkaisuja ja löytää uusia puolia itsestään ja elämästään. Merenneidon tuoli on ymmärtäen kirjoitettu teos. Sue Monk Kiddilta on suomennettu myös hänen esikoisromaaninsa Mehiläisten salaisuudet, joka kipusi best selleriksi monessa maassa. Tykkäsin kirjailijasta, täytyypä lukea esikoinenkin.

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Benjamin Mee: Koti eläintarhassa


Benjamin Mee kertoo kirjassa tositarinan perheestään ja eläintarhan ostamisesta. Perhe päättää toteuttaa hullun unelman, ja ostaa valtavan, ränsistymässä olevan eläintarhan ja sen 200 eksoottista asukasta. Monenmoista haastetta on edessä, kun eläinrakkaat, mutta isoista ja vaarallisista eläimistä tietämättömät alkavat pyörittää eläintarhaa. Eikä tilannetta helpota yhtään, että Benjamin Meen vaimo sairastuu aivokasvaimeen.

Kirja on surullisistakin vaiheista huolimatta paikoin todella hauska, ja siinä on positiivinen ja innostava pohjavire. Heti kirjan luettuani piti tarkistaa, vieläkö Meen suku on Dartmooren eläintarhansa omistaja, ja näyttää olevan. Dartmoor Zoological Park nousi suosta, ja porskuttaa vahvasti. Ehdottomasti suositeltavaa lukemista kaikille eläimistä ja haasteista pitäville.

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Anja Snellman: Ivana B.

Ivana B. on pamflettimainen pienoisromaani keski-ikäisestä kirjailijasta nykyisessä mediajulkisuushakuisessa yhteiskunnassa. Kirjailija on aina pitänyt hyveinään sivistystä, vaatimattomuutta ja ammattitaitoa. Yhtäkkiä hänen elämäänsä tunkeutuu nuori julkkistyrkky Ivana B., joka blogeissaan, viesteissään ja kolumneissaan arvioi tylyin sanoin vanhan koulukunnan kirjailijoita. Ivan B. edustaa aivan uudenlaista kirjailijatyyppiä: vaikka hän ei ole vielä julkaissut ensimmäistäkään kirjaa, voi hän silti julistautua kirjailijaksi ja suureen ääneen kehua kykyjään mediassa. Julkisuuteen pääsee näyttävällä ulkonäöllä ja skandaalinomaisilla yksityiselämän paljastuksilla.

Ivana B:n käytös heiluttaa kirjailijan mielenrauhaa ja hän ryhtyy kirjoittamaan lyhytterapeutti Parantaiselle. Suurin osa kirjaa koostuukin näistä kirjeistä. Välillä palataan kirjailijan nuoruuteen ja uran alkuaikaan. Kirjeissään kirjailija ruotii omia ajatuksiaan, kertoo mielipiteensä Ivana B:stä ja valottaa jossain määrin myös terapeutin hahmoa.

Kirja on tiivistahtinen, hyvärytminen ja napakka kuvaus nyky-yhteiskunnasta, sen arvomaailmasta ja julkisuuden merkityksestä.