keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Jari Tervo: Layla

Laylan nimihenkilö on Turkin kurdi, joka on kihlattu jo kehdossa serkkupojalleen suvun keskinäisellä sopimuksella. Häät vietetään Laylan ollessa 15-vuotias. Suvun häpeäksi lakanoista ei löydy toivottua verijälkeä hääyön jälkeen, joten Layla on surmattava häpeän hyvittämiseksi. Tästä alkaa Laylan pakomatka ensin Istanbulin turkkilaisalueelle ja sieltä ihmissalakuljettajien matkassa Saksan kautta tuntemattomaan Finlandyaan. Matkaseurana Laylalla on turkkilainen Tamara.

Samaan aikaan Laylan ja Tamaran tarinan kanssa kirjassa seurataan suomalaisen prostituoiduksi ryhtyvän Helenan kohtaloita. Naisten kohtalot kietoutuvat yhteen tiukasti.
Kirja sisältää paljon jopa trillerimäisiä piirteitä. Jokaisella kirjan henkilöllä on omat vihollisensa, mutta myös suuret tavoitteet: löytää elämäänsä onnea ja arvostusta.

Parasta minun lukemaani Tervoa!

maanantai 12. joulukuuta 2011

Enni Mustonen: Lapinvuokko

Lapinvuokko (2010) aloittaa Enni Mustosen kolmiosaisen Suomen lähihistoriaan sijoittuvan kirjasarjan "Pohjatuulen tarinoita". Kirjassa kuvataan toisen maailmansodan vaikutuksia pienen ihmisen elämään harvinaisesta Lapin näkökulmasta. Sota mullistaa ihmiskohtalot ja ohjaa nuoren ylioppilaan Annikki Hallavaaran elämän uusiin uomiin. Iloinen ylioppilaskesä muuttuu äkkiä nuoren vaimon elämäksi ja sota tuo muutoksen toisensa jälkeen. Saksankielentaitoinen nuori nainen pestataan nopeasti myös tulkiksi, ja kirjassa avautuu mielenkiintoinen sisäpiirinäkymä Saksan armeijan toimintaan. Sodassakaan ei ole mustavalkoisesti pahoja ihmisiä, on vain erilaisia uhreja. Kirjan pohjavire on kuitenkin positiivinen, naisista löytyy vahvuutta, ja kaikesta selvitään, kun pakko on.

Enni Mustosen, eli oikealta nimeltään Kirsti Mannisen tyyli on iän myötä muuttunut ilmavammaksi, ja lukijalle jää entistä enemmän mielikuvituksen liikkumavaraa, mutta Mustonen kirjoittaa edelleen lempeästi ja tarkkanäköisesti. Kirjaa voi suositella kaikille historiasta ja ihmiskohtaloista kiinnostuneille, uutta tietoakin löytyy varmasti. Sarjan toinen osa Jääleinikki ilmestyi 2011.

torstai 8. joulukuuta 2011

Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus

Purppuranpunainen hibiskus on vahva kasvutarina 15-vuotiaasta nigerialaisesta Kambilista. Kambilin isä on omassa yhteisössään arvostettu uskonnollinen ja poliittinen vaikuttaja ja hyväntekijä, mutta vaimoaan ja lapsiaan hän tyrannisoi ja alistaa ja kohtelee väkivaltaisesti. Isän tiukka uskonnollinen vakaumus estää lapsia myös pitämästä yhteyttä perinteisiä afrikkalaisia arvoja kunnioittavaan isoisäänsä.

Kambilin ja hänen isonveljensä elämässä tapahtuu käänne, kun he pääsevät vierailemaan yliopistokaupungissa asuvan tätinsä luona. Täti ja serkut elävät aivan erilaista, vapaamielistä elämää, vaikka aineellinen niukkuus vaivaakin. Myös kaupungissa asuva valkoihoinen katolinen pappi on aivan uudenlainen roolimalli Kambilille. Pikku hiljaa Kambili vapautuu ja rohkaistuu ilmaisemaan myös omia mielipiteitään ja tunteitaan.

Värikäs ja koskettava tarina on nuoren nigerialaiskirjailijan esikoisromaani, joka suomennettiin vuonna 2010.