maanantai 25. toukokuuta 2009

Mirjami Hietala: Valkoiset lautalattiat

Mirjami Hietala on kuusikymppinen oululainen psykoterapeutti ja kirjailija. Valkoiset lautalattiat on päiväkirjamainen kertomus vuodesta, jolloin kertoja muuttaa hänelle varta vasten suunniteltuun ja remontoituun taloon. Samalla kertoja muuttaa poikansa perheen naapuriksi.

Kirjassa kertoja käy läpi taloremontin ja sen suunnittelun vaiheita yksityiskohtaisesti. Rautakaupoissa mietitään vessanpytyn muotoja ja hanojen malleja moneen kertaan. Toisaalta uusi elämä pojan naapurina ja pojantytär Ellin kanssa tuo erilaista miettimisen ja ilon aihetta. Vaikka monien yksityiskohtien vatkaaminen saattaa tuntua puuduttavalta, teksti ja ajatukset tuntuivat kuitenkin tutuilta. Päiväkirjamerkintöjen lomaan on soviteltu tekstipätkiä kirjoittajan omasta lapsuudesta, ja sitä kautta ajatukset kiertävät kirjoittajan omaan lapsuuteen, suhteeseen omaan äitiin ja isään.

Kirja on sujuvasti kirjoitettu - se tuli luettua melkein yhdellä kertaa. Keski-ikäisen naisen elämä tuntui kovasti tutulta, ystävyys kirjojen kanssa ja kauneuden kaipuukin oli tuttua. Muuton yhteydessä mennyttä elämää sopii tarkastella ja tehdä inventaariota siinäkin suhteessa.