tiistai 10. kesäkuuta 2008

Valtonen Jussi: Siipien kantamat

Päähenkilönä keski-ikäinen äidinkielenopettaja Juhani, joka ihastuu luokalleen tulevaan lahjakkaaseen lukiolaistyttöön. He keskustelevat kirjoista, suomen kielestä ja elokuvista. Marianne tuo luettavakseen kirjoittamiaan novelleja ja he alkavat tapailla myös vapaa-ajalla. Suhde syvenee, mutta mm. ikäeron aiheuttamat ristiriidat saavat Juhanin pohtimaan suhteen mielekkyyttä.
Paitsi ihmissuhdekuvaus, kirja on myös kertomus koulumaailmasta ja sen byrokratiasta. Sujuvasti kirjoitettu kirjallisuusväritteinen romaani.

Nousiainen Miika: Vadelmavenepakolainen

Ensimmäinen matka kuusivuotiaana Ruotsiin ja laivalla ostetut vadelmavenekaramellit antoivat Mikko Virtaselle varmuuden: hän haluaa olla ruotsalainen. Ruotsissa kaikki on hänen mielestään paremmin kuin kotikaupungissa Kouvolassa, jossa hän lapsena vaatii mm. ruotsinkielistä palvelua kaupoissa ja kielen opetuksen aseman parantamista kouluissa. Toive kaikkien kotikadun talojen maalaaminen Taalainmaasta tutulla talojen punavärillä ei sekään toteutunut. Ruotsin viranomaisten torjuttua lukuisat kansalaisuusanomukset, Mikko aloittaa aikuisena monimutkaisen suunnitelman avulla toteuttaa toivettaan olla täysivaltainen Ruotsissa asuva maan kansalainen.

Lewycka Marina: Traktorien lyhythistoria ukrainaksi

Englantilainen eläkeläismies hullaantuu itseään huomattavasti nuorempaan ukrainalaiseen botticellilaisen uhkeaan peroksidiblondiin. Itsekin alkujaan Ukrainasta lähtöisin oleva Nikolai haluaa pelastaa Valentinan poikineen reaalisosialismin ja Ukrainan kauhuilta. Mentyään naimisiin tytärten vastustuksesta huolimatta, Nikolai joutuu lopulta huomaamaan ettei Valentina ehkä tuokaan hänelle sitä vanhuuden turvaa eikä niitä henkeviä keskusteluja, joita hän kuvitteli saavansa.

maanantai 9. kesäkuuta 2008

Alakoski Susanna: Sikalat

Suomalaisen siirtolaisperheen tarina 1960-70-luvun Ruotsissa. Asutaan Fridhem -nimisessä lähiössä Ystadissa, jota paikalliset kutsuvat nimellä Svinalängorna eli Sikalat. Viisihenkinen perhe muuttaa uuteen asuntoon ja isälläkin on töitä. Vähitellen vanhemmat alkavat juoda yhä enemmän ja ryyppyputken tulevat aina vain pidemmiksi. Elämä kurjistuu rahojen mennessä Systembolagetiin tai viinatrokareille.
Kirja on perheen vanhemman lapsen Leenan selviytymistarina. Hän yrittää suojella äitiä ja pikkuveljeä isältä ja eläimiä molemmilta sekä hakee apua sosiaaliviranomaisilta. Ystävät, menestyminen koulussa ja uimarina kantavat kuitenkin elämää eteenpäin kaikkien vaikeuksien keskellä. Kamaluuksista huolimatta tarina on kuitenkin elämänmyönteinen ja toiveikas. Kirja on saanut Ruotsissa August-palkinnon.

Hawes Annie: Calabrian perintö

Englantilaisen Annie Hawesin kolmas elämästään ja kokemuksistaan Italiassa kertova kirja. Kahdessa ensimmäisessä Annie kunnostaa vanhaa taloaan ja tutustuu paikallisiin tapoihin. Tässä kolmannessa lähdetään poikaystävän perheenjäsenten kanssa tutustumaan eteläiseen Italiaan, josta miehen perhe on alun perin lähtöisin. Annie saa vihdoin mahdollisuuden muodostaa omat näkemyksensä Calabriasta ja Italian maakuntien eroista. Lämminhenkinen kuvaus italialaisesta elämästä, ihmisistä ja herkullisista ruoista.